Vi hjælper dig på vej ⤳
Køkkenhygiejne
At opretholde god køkkenhygiejne er afgørende for at sikre sikkerhed og sundhed for de borgere, du arbejder med eller laver mad til i dit professionelle arbejde. Her er nogle grundlæggende og vigtige råd til at opretholde høj køkkenhygiejne i professionelle miljøer.
Husk håndhygiejnen
Vask altid hænder før du laver mad og undervejs, især efter at have håndteret rå fødevarer som æg og kød.
Flere spækbrætter
- Brug forskellige spækbrætter til hhv. tilberedte og rå fødevarer. Brug et særskilt bræt til råt kød for at undgå krydskontaminering.
- Plasticbrætter tåler opvaskemaskine og bliver som regel renest på den måde.
Rene klude og børster
- Fugtige karklude og svampe kan opformere bakterier. Sørg for at vride vandet fra karkluden og hæng den til tørre efter brug. Skift karklude og viskestykker hyppigt og vask dem ved mindst 60 grader.
- Brug aldrig karklude til at tørre op på gulv eller til spækbrætter og knive.
- Opvaskebørster kan køre med i opvaskemaskinen regelmæssigt. Brug et håndklæde til at tørre vaskede hænder – ikke viskestykket
Et rent køkken er et sundt køkken
- Hold køkkenet rent løbende ved at rydde af, stille ting i opvaskemaskinen eller vaske op, og tørre flader af.
- Rengør køleskabet regelmæssigt, inkl. dørhåndtag, og rens grønsagsskuffen ofte.
- Kontroller datoerne på fødevarer
Opvarmning af maden
- Sygdomsfremkaldende bakterier dræbes ved temperaturer på 70-75 °C. Mindre stykker kød eller hakket kød skal nå disse temperaturer i centrum for at sikre sikkerheden. Større, hele kødstykker behøver kun at nå 60-65 °C i centrum, hvis de ønskes rosa eller røde indeni.
- Tjek temperaturen med et stegetermometer.
- Ved opvarmning i mikrobølgeovn, sørg for at røre i maden undervejs for at fordele varmen og sikre, at alle dele er ordentligt opvarmede. Varmen fordeles anderledes og der kan være ”cold spots”. Da mikrobølgeovnens effekt, produktmængden og sammensætning (f.eks. vand- og fedtindhold, temperaturforskelle mm.) påvirker opvarmningen, skal man være omhyggelig med at få varmet maden godt igennem – rør evt. i maden undervejs for at fordele varmen.
- Der kan være andre sundhedsmæssige årsager end infektionsfare til, at det kan være nødvendigt at anvende høj varme. Nogle bælgfrugter, specielt af ”kidney beans” typen, indeholder i rå eller letopvarmet tilstand nogle stoffer, lektiner, der kan give voldsom mavepine, mens de er ufarlige efter gennemkogning. Her anbefales det at opbløde tørrede bønner i 10-12 timer i køleskab, så vand trænger ind i centrum af bønnerne, idet nedbrydningen af stofferne under kogning kræver fugtig varme. Den inderste del af bønnerne skal, efter at være blevet gennemfugtet og vandet skiftet ud, være oppe på ca. 100 grader i mindst 10-20 minutter for at nedbryde de uønskede stoffer.
Køl maden ned igen
- Sørg for hurtig afkøling af rester. Mad bør køles ned til under 10 grader inden for 3-4 timer. Selvom maden har været varmet godt igennem, kan visse bakterier danne en varmeresistent ”sovende” sporeform, der kan vokse ud efterfølgende og danne giftstoffer, hvis afkølingen er alt for langsom. Det kan være en rigtig god idé at dele store portioner i mindre dele, da det tager meget længere tid, end de fleste tror at køle fx en stor gryde med en sammenkogt ret eller en tyk suppe.
- Del store portioner i mindre dele for hurtigere afkøling.
Skyl frugt og grønt
Overfladen af langt de fleste fødevarer er et udmærket gemmested for mikroorganismer – sunde som mindre sunde. Skyl derfor altid frugt og grønt inden du spiser rå fødevarer. En skylning vil også reducere mængden af evt. pesticider noget.
Rigtig opbevaring
- Fødevarer skal opbevares forskelligt – se på pakningen.
- Tag det alvorligt, hvis der står at produktet skal opbevares på køl.
- Temperaturen i køleskabet er ret afgørende for, hvor hurtigt uønskede bakterier vokser
Om sommeren anbefales desuden
- Tag en køletaske/-kasse med på indkøb, strand og skovtur
- Tjek temperaturen i dit køleskab og hold ikke døren åben for ofte og længe
- Få varerne hurtigt på køl, når du kommer hjem
- Køl dine retter og eventuelle rester ned hurtigt
- Lad ikke maden stå ude i solen, på køkkenbordet eller ved grillen.
Ved at følge disse råd kan du sikre, at køkkenet i din institution er et sikkert sted at tilberede mad og beskytte mod fødevarebårne sygdomme. Du kan finde flere gode råd og vejledning på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Læs mere via menuoversigten herunder.