Vi hjælper dig på vej ⤳
Hygiejne og ældrepleje
Gode råd om hygiejne i ældreplejen
Kommunerne spiller en afgørende rolle i arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse blandt danskerne, hvor en vigtig del af dette arbejde er den kommunale hygiejneindsats. Denne indsats er essentiel for at forebygge spredningen af smitsomme sygdomme og infektioner, især i ældreplejen.
I den kommunale ældrepleje er hygiejnearbejdet vigtigt af flere grunde. Dårlig hygiejne kan føre til infektioner, som påvirker borgernes helbred, livskvalitet og førlighed, øger sygefraværet blandt personalet og medfører højere udgifter til antibiotika og pleje. Smitsomme sygdomme og infektioner er hyppige og alvorlige blandt ældre, eksempelvis forekommer overdødelighed på grund af sæsoninfluenza hovedsageligt hos borgere over 65 år. Urinvejsinfektioner er en anden stor udfordring, da de er blandt de hyppigste årsager til hospitalsindlæggelse af ældre. 10 procent af kvinder over 65 år har oplevet symptomer på urinvejsinfektion inden for det seneste år, og på plejecentre er dette den mest almindelige infektion.
Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om hygiejne fra 2018 giver faglige anbefalinger, der kan hjælpe med at prioritere og forbedre kommunernes arbejde med hygiejne. Der er fortsat et stort behov for, at kommunerne prioriterer og styrker indsatsen for at sikre god hygiejne i ældreplejen.
SST har i 2021 udarbejdet en rapport, der fremhæver vigtigheden af hygiejne i ældreplejen: God hygiejne forebygger infektioner, forbedrer borgernes helbred og livskvalitet, reducerer sygefravær blandt personalet og mindsker udgifter til antibiotika og pleje.
Rapporten peger på følgende hovedpunkter:
- Organisering af hygiejneindsatsen: Effektiv hygiejne kræver en struktureret indsats med klare retningslinjer og en central koordinator, såsom en hygiejnesygeplejerske, som kan sikre, at retningslinjerne bliver fulgt.
- Udfordringer: Mangel på strategisk fokus, ressourcer og kompetencer blandt medarbejdere kan være hindringer for god hygiejne. Der er også behov for bedre uddannelse og opkvalificering af medarbejdere.
- Tiltag og løsninger: Det anbefales at etablere en tværgående hygiejneorganisation, at have hygiejnetovholdere, og at sikre kontinuerlig uddannelse og opfølgning på hygiejnepraksis.
- Erfaringer fra COVID-19: Pandemien har skærpet fokus på hygiejne og ført til forbedrede procedurer, som bør videreføres. Der er opstået nye samarbejdsformer mellem personale og borgere for at minimere smitterisiko.
- Fremadrettede ønsker: Der er et behov for at dele viden og erfaringer mellem kommunerne, og for at opretholde og styrke hygiejneindsatsen i fremtiden.
Rapporten understreger, at hygiejne er en central del af plejen og omsorgen, som påvirker både borgernes værdighed og det samlede sundhedsniveau.
Se rapporten her
Læs mere via menuoversigten herunder.