Skip to main content

Vi hjælper dig på vej ⤳​

Køkkenhygiejne

Gode råd om hygiejne i dit køkken

At opretholde god køkkenhygiejne er afgørende for at sikre sikkerhed og sundhed for dig og din familie. Her er nogle grundlæggende og vigtige råd til at opretholde høj køkkenhygiejne i hjemmet.

Husk håndhygiejnen

  • Vask altid hænder før du laver mad og undervejs, især efter at have håndteret rå fødevarer som æg og kød.

Flere spækbrætter

  • Brug forskellige spækbrætter til hhv. tilberedte og rå fødevarer. Brug et særskilt bræt til råt kød for at undgå krydskontaminering. Plasticbrætter tåler opvaskemaskine og bliver som regel renest på den måde.

Rene klude og børster

  • Fugtige karklude og svampe kan opformere bakterier. Sørg for at vride vandet fra karkluden og hæng den til tørre efter brug. Skift karklude og viskestykker hyppigt og vask dem ved mindst 60 grader. Brug aldrig karklude til at tørre op på gulv eller til spækbrætter og knive.
  • Opvaskebørster kan køre med i opvaskemaskinen regelmæssigt. Brug et håndklæde til at tørre vaskede hænder – ikke viskestykket.

Et rent køkken er et sundt køkken

  • Hold køkkenet rent løbende ved at rydde af, stille ting i opvaskemaskinen eller vaske op, og tørre flader af.
  • Rengør køleskabet regelmæssigt, inkl. dørhåndtag, og rens grønsagsskuffen ofte.
  • Kontroller datoerne på fødevarer og husk at “sidste anvendelsesdato” henviser til fødevaresikkerhed, mens “bedst før” henviser til spisekvalitet.

Opvarmning af maden

  • Sygdomsfremkaldende bakterier dræbes ved temperaturer på 70-75 °C. Mindre stykker kød eller hakket kød skal nå disse temperaturer i centrum for at sikre sikkerheden. Større, hele kødstykker behøver kun at nå 60-65 °C i centrum, hvis de ønskes rosa eller røde indeni. Tjek temperaturen med et stegetermometer.
  • Ved opvarmning i mikrobølgeovn, sørg for at røre i maden undervejs for at fordele varmen og sikre, at alle dele er ordentligt opvarmede.

Køl maden ned igen

  • Sørg for hurtig afkøling af rester. Mad bør køles ned til under 10 grader inden for 3-4 timer. Del store portioner i mindre dele for hurtigere afkøling.

Skyl frugt og grøn

  • Skyl altid frugt og grønt inden de spises rå for at fjerne mikroorganismer og reducere mængden af pesticider.

Rigtig opbevaring

  • Fødevarer skal opbevares korrekt i henhold til anvisningerne på pakningen. Opbevar altid fødevarer på køl, hvis det er anbefalet.

Særlige hensyn om sommeren

  • Tag en køletaske/-kasse med på indkøb, strand og skovtur.
  • Tjek temperaturen i dit køleskab og undgå at holde døren åben for længe.
  • Få varerne hurtigt på køl, når du kommer hjem.
  • Køl dine retter og eventuelle rester ned hurtigt.
  • Lad ikke maden stå ude i solen, på køkkenbordet eller ved grillen.

Ved at følge disse råd kan du sikre, at dit køkken er et sikkert sted at tilberede mad og beskytte din familie mod fødevarebårne sygdomme. Du kan finde flere gode råd og vejledning på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Oversigt

Læs mere via menuoversigten herunder.​